Waarom is een rashond zo duur?
Een fokker heeft veel verschillende kosten door het jaar heen, alvorens er een nestje pups geboren kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een gezonde, gekwalificeerde moederhond (of het fokken ervan), entingen, controles bij de dierenarts, voeding, lidmaatschap van de Nederlandse Teckelclub en tentoonstellingen voor het behalen van kwalificaties. Het is belangrijk om je hond te laten keuren op een hondenshow door een goede keurmeester. Inschrijving voor zo'n show kost al gauw €60 met daarnaast reis- en parkeerkosten. Verplichte jaarlijkse oogonderzoeken, uitgevoerd door een gespecialiseerd dierenarts welke zal testen op PRA/CATARACT/DISTICHIASIS.
Voldoet de hond aan bovenstaande kwalificaties en heeft hij of zij de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan bij de volgende stap: het uitzoeken van een geschikte combinatie van twee ouderdieren. Hiervoor moet dekgeld betaald worden, uiteraard hebben we het hier niet over enkele tientjes. Daarnaast zijn er reiskosten: vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden. De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek. Niet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken. Hier wil ik nog bij vermelden dat ik persoonlijk het karakter erg van belang vind, ik wil stabiele en zelfverzekerde teckels fokken, die vrolijk en blij zijn. We hebben de partnerhond al gezien voordat we gaan fokken en kijken hoe hij/zij zich gedraagt in zijn/haar eigen omgeving.
Tijdens de dracht zijn er kosten voor het geven van een hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder (vers voer aangepast voor een drachtige teef). Dan komen we aan bij de bevalling. Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden. Denk hierbij aan een werpkist, puppy-ren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingsmiddelen en andere medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken en een weegschaal. Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest.
Als alles goed gaat, worden de pups gezond geboren. Soms kunnen zich problemen voordoen en dan is een bezoek van de dierenarts noodzakelijk. Dit kan natuurlijk 's avonds, 's nachts en in het weekend voor komen. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien. Dan is er nog de nacontrole door de dierenarts als de puppy's geboren zijn. Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de cv om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoed voor de puppy's, telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website en koffie voor de visite. Sommige kosten zijn klein, maar tellen natuurlijk wel mee. En niet te vergeten; de tijd die de fokker steekt in de moeder en haar kleintjes, het bezig zijn met de pups zoals spelen, opvoeden, socialiseren enzovoort. De moederhond heeft haar specifieke verzorging nodig zoals een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding. Ook is er speciale voeding voor de pups wanneer ze zelfstandig gaan eten vanaf de 3e/4e levensweek. Tot slot zijn er nog kosten voor het tweewekelijks ontwormen van de moederhond en de pups, het inenten, chippen, het dierenpaspoort en natuurlijk niet te vergeten het aanvragen van de stambomen van de pups via de Raad van Beheer.
Veel fokkers stellen ook met zorg een puppypakket samen met voer voor de eerste dagen, speeltjes enzovoort.
Als de pups bij de nieuwe baasjes zijn, is het nog niet klaar voor de fokker. De stambomen zijn bij de geboorte aangevraagd en dienen vooraf betaald te worden. Wanneer deze door de fokker ontvangen zijn, moeten ze bij de nieuwe eigenaren bezorgd worden. Ook komt het nogal eens voor dat kopers van een pup vragen hebben, waarmee ze bij de fokker natuurlijk altijd terecht kunnen. Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak. Als serieuze stamboom-fokkers die begaan zijn met hun honden, pups en het ras al hun tijd zouden doorberekenen die ze daadwerkelijk in het nest steken (denk hierbij ook aan de nazorg), dan zou een rashond pas echt onbetaalbaar worden.
Wij zijn lid van de Nederlandse Teckel Club en onze nesten voldoen aan het Vereniging Fok Reglement, dit houdt o.a. in dat de ouderdieren een ogentest hebben gehad en dat zij gekwalificeerd zijn op een hondenshow. De pups hebben uiteraard ook een stamboom, DNA-profiel, een chip, ze zijn vier keer ontwormt en krijgen hun eerste enting voordat ze het nest verlaten. De pups worden vers gevoerd en groeien in huis op, ze mogen bezoek ontvangen wanneer ze 3 weken oud zijn geweest, dit vanwege de nodige rust de eerste 3 weken.